12/06/2017

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνα 2017

Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για αυτά που συνέβησαν στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το Σάββατο.
Δεν ήμουν εκεί, οπότε η εικόνα που έχω είναι καθαρά βασισμένη σε όσα διάβασα στο διαδίκτυο και όσα μου είπαν οι γονείς μου ότι άκουσαν στο ραδιόφωνο.
Καταλαβαίνω ότι ειδικά για μεγαλύτερης ηλικίας ΛΟΑΤΚΙ+ το να δουν την αστυνομία να παρελαύνει είναι trigger. 
Κι αυτό γιατί πολλές φορές, όταν χρειάστηκαν τη βοήθεια της αστυνομίας, αυτή τ@ς χλεύασε, και πολλές φορές τ@ς κακοποίησε περαιτέρω, είτε λεκτικά, είτε και σωματικά.
Καταλαβαίνω ότι μία καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα χρειάζεται χρόνο για να εμπιστευτεί και να δεχθεί μία ομάδα ανθρώπων που την έχει καταπιέσει, ή έχει συμβάλει στην καταπίεσή της. Ακόμη κι όταν η ομάδα ατόμων δεν αποτελείται από τα ίδια άτομα που μας έχουν καταπιέσει, και μόνο το τι συμβολίζει η ΕΛ.ΑΣ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δημιουργεί πολλά αρνητικά συναισθήματα.
Όλα αυτά είναι λογικά, και αναμενόμενα.
Όμως, σε μία χώρα τόσο συντηρητική και τόσο οπισθοδρομική γίνονται κάποια βήματα προς την εξέλιξη επιτέλους!
Σε άλλες χώρες είναι σύνηθες η αστυνομία να παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ. Πχ. το έχω δει να συμβαίνει στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας του Λονδίνου.
Το να δεις την αστυνομία να παρελαύνει στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, με χαρά και δική της βούληση, και με κίνδυνο της ζωής της (δείχνοντας δημόσια στήριξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα), είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε. Και φυσικά να σκεφτούμε πώς αντιμετωπίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ που είναι μέλη της ΕΛ.ΑΣ. Όπως είπε κάποιος από τους αστυνομικούς "Γιατί κι εγώ να μην μπορώ να πω ότι είμαι gay στο σώμα;"
Άκουσα ότι κάποι@ αστυνομικ@ που ήθελαν να παρελάσουν ήταν ΛΟΑΤΚΙ+. Και τελικά δέχθηκαν επίθεση -όχι σωματική- και άσχημες συμπεριφορές και απορρίφθηκαν από πολλά άτομα που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.
Το να φέρεσαι σε άτομα που προσπαθούν να σε βοηθήσουν όπως σου φέρονταν/φέρονται οι καταπιεστές σου, ΔΕΝ είναι λύση.
Γιατί στο τέλος θα γίνεις σαν αυτούς.
Καταλαβαίνω το θυμό των παρεβρισκομένων, και προφανώς δεν μπορώ να απαιτήσω ή να επιβάλλω καμία συμπεριφορά απέναντι στ@ν οποι@νδήποτε.
Αλλά όταν η συμπεριφορά μας είναι επιθετική όταν δε μας επιτίθενται καλό είναι να προβληματιστούμε.
Το Φεστιβάλ φέτος είχε τον τίτλο "Θέμα Παιδείας."
Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τα ετεροφυλόφυλα και cis άτομα.
Αυτά μας αφορά όλ@ς.

No comments:

Post a Comment